Update vanuit groep 5/6

Martha TamsNieuwsberichten

Op woensdag 30 maart was het zover: schoolvoetbal! Daar hebben de kinderen zo naar uitgekeken. We hadden zelfs een aftelkalender om te zien hoe lang het nog duurde. Trouw werd elke ochtend weer een hokje ingekleurd. Als wij wat minuutjes buitenspelen hadden verdiend, gingen de voetballers trainen. Er werden fanatiek afspraken gemaakt en tactieken besproken. Op het veld werd hard gewerkt om doelpunten te scoren. Na de wedstrijd werden de aanpakken geëvalueerd. Dit is mooi om te zien en ook een belangrijke vaardigheid. Ze kunnen trots zijn op elkaar!

We zijn bezig met het ontwerpen en bouwen van een kettingreactie. Dit gebeurt in groepjes. Ook hierbij wordt hard gewerkt aan de samenwerkingsvaardigheden. De kinderen moeten flink nadenken en uitproberen hoe zij dingen om de beurt om kunnen laten vallen. Ze vinden dit heel leuk om te doen. Het blijkt telkens weer een vak apart om alles zo op elkaar af te stemmen zodat de kracht goed opgebouwd wordt en het op die manier allemaal omgaat. Na de meivakantie gaan we nog verder met het thema en gaan wij ook iets laten zien.

In de bovenbouw hebben we meer Chromebooks gekregen en dat zorgt ervoor dat we deze flexibeler kunnen inzetten. Er zijn kinderen mee aan het werk geweest voor het Paasconcert. Ook voor het thema gebruiken we het veel. De kinderen houden bijvoorbeeld hun eigen portfolio bij op hun eigen account. Zo leren de kinderen steeds beter hoe ze om kunnen gaan met het eigen Google-account. Het is fantastisch om te zien hoe snel kinderen de ICT-vaardigheden oppakken.

Na de Grote Rekendag hebben we afgelopen week verder gewerkt aan de vakantiehuisjes. De kinderen hebben vakantiehuisjes van 100 m2 ontworpen en deze ingericht. Zij moesten nadenken over de afmetingen en hoe dit op een plattegrond te zetten. Ook moest worden nagedacht of de verhoudingen wel klopten. Vervolgens hebben we de huisjes uitgetekend op het schoolplein. Als laatste hebben de kinderen de inrichting ‘gekocht’. Zo gingen de kinderen haast automatisch schattend rekenen. Zij moesten heel goed letten op de prijzen, zodat zij binnen het budget bleven. Een leuke én leerzame manier om zo concreet bezig te zijn.