Groep 1/2b: Thema beroepen

Alice PostNieuwsberichten

Beste allemaal,

We werken in groep 1/2b op het moment over beroepen. We zijn zelf heel druk bezig geweest met bouwen, als een echte bouwvakker! We hebben van blokken gebouwen gemaakt. Dit hebben we ook weer getekend met stift, en later ingekleurd met ecoline. Op het schilderij plakken we ook een foto, zodat we onze tekening kunnen vergelijken met ons bouwwerk.

Op het verfbord hebben we een schilderij gemaakt over wat we later willen worden. Veel kinderen willen politieagent of brandweerman/brandweervrouw worden. Maar er zijn ook een aantal kinderen die liever juf, dierenarts of automonteur zouden willen zijn.

In de vouwhoek zijn we aan het oefenen met knippen en plakken. We knutselen Arie de Letterkanarie die kok is. Hij heeft een koksmuts op zijn hoofd en soms roert hij in een pan. We leren dit thema het woordje ‘kok’ dus dit stempelen we ook op het knutselwerkje.

In de letterhoek mogen we beroepen schrijven, zoals juf en kok, maar ook de dierenarts en de piloot. Als we het nog een beetje moeilijk vinden om te schrijven, mogen we ook de letters zoeken in de letterpuzzel en zo woordjes maken.

We lezen met elkaar het boek ‘Tim op de tegels’ dit boek hebben we van juf Ine gekregen. Het gaat over Tim, die graag buiten speelt, maar die van zijn vader alleen op de tegels mag blijven. Hierdoor komt hij in een spannend avontuur terecht. In het boek komen allerlei beroepen naar voren, zoals stratenmaker, vrachtwagenchauffeur en kapitein.

Voor rekenen en taal zijn we bezig met tijdsbesef, cycli, rijmen, sorteren en temperatuur. We mogen dan in kleine groepjes hiermee oefenen bij de juf.

Ed met de Rijmpet heeft weer mooie gedichtjes voor ons uitgezocht. We leren dit thema de volgende gedichtjes:

De juf op school
Weet heel veel dingen
Zij leest ons voor
En leert ons zingen

Knipper-de-knip
De kapper knipt Flip
Hij knipt Flips’ haar
Knip knip doet de schaar

Vorige week is Jaqueline (de moeder van Jonah) bij ons in de klas geweest om te vertellen over haar beroep, kapster. We mochten voelen aan de borstels en aan een mesje wat niet scherp was. Ook had ze een krultang meegenomen en een boek met kleurtjes voor in je haar. We mochten zelf voelen hoe het is om met een kwast over je haar te gaan.

Zijn er nog meer ouders of opa’s en oma’s die bij ons willen komen vertellen over hun beroep?

Na de voorjaarsvakantie werken we nog één week over beroepen, daarna gaan we werken over de lente. Leuke spulletjes voor de lente mogen meegenomen worden voor de thematafel.

Groetjes van groep 1/2b