Allerlei uit groep 5/6

Ineke Van der HorstNieuwsberichten

Veel belevenissen in groep 5/6. In dit stukje een indruk van de afgelopen tijd…

Op dit moment zijn we bezig met het thema ‘Water’. Hiervoor zijn we naar de Helderse Vallei geweest waar we allerlei proefjes en spellen konden doen rondom dit thema, maar er was ook veel informatie te vinden. Het was erg leuk om daar heen te gaan en te leren door te doen en te ontdekken. Een paar dagen later kregen we een gastles waar we proefjes gingen doen. Bij de proefjes testten we het fosfaat en nitraat in water; in zeewater, kraanwater en slootwater (uit de sloot vlakbij school). De komende weken gaan we verder met allerlei dingen rondom water. Daarover horen jullie de volgende keer weer meer.

Het vorige thema ging over hoedjes. Dit hebben we afgesloten door een modeshow te houden met de hoeden. We vertelden tijdens de show wanneer de hoed werd gedragen of gebruikt en of dit nog steeds zo is, wat de functie ervan is en hoe het namaken van de hoed gegaan is. Het waren allemaal fantastische exemplaren. Dit kwam natuurlijk doordat we les hebben gehad van een echte hoedenmaakster. Over haar gastles hebben de kinderen een stukje geschreven:

‘Beste ouders en verzorgers,
Vrijdag 13 oktober kwam bij GBS De Lichtlijn een hoedenmaakster. Die mevrouw heette Nella. Het is haar hobby.
Ze vertelde dat je hoeden voor verschillende dingen nodig had: trouwfeest, bescherming, werk, geloof, sport,
Ze werkt met alle stoffen. Er is een stof die is gemaakt van paardenhaar. Die heet crinoline.
Ze werkt met doorzichtig draad.
Ze vertelde dat je uren bezig bent met een hoed.
Ze liet ook zien hoe je een klein hoedje kunt maken. Dat heet een fascinator. Het is een soort kapje met een kam.
Ze maakte tijdens de les een hoed met een pan (dat was haar mal). Daar deed ze stof om heen en dat maakte ze vast. Ze ging naar vakantie en toen heeft ze een echte hoed gemaakt. Ze gebruikte een pan daarvoor. Je kunt ook een bloempot als mal gebruiken.
Aan het eind gingen we een wedstrijd doen: Wie weet de meeste spreekwoorden met hoed of pet. De winnaar was groep 5/6.
De kinderen vonden het geweldig!’

We hebben op woensdag 18 oktober een clinic gehad van echte basketballers. Er waren er zelfs een aantal die alleen Engels spraken. Ze waren erg lang. Toen ze in de klas kwamen, maakte dit wel indruk op ons. We mochten allerlei vragen stellen, maar eigenlijk waren we zo onder de indruk dat dit soms niet zo goed lukte. Het was een heel leuke les, waarbij we zelfs een beetje Engels hebben geleerd.

Na lang wachten kregen we de Chromebooks binnen en kon groep 6 ook op Gynzy werken (groep 5 deed dit al, maar groep 6 moest weer terug op papier aan de slag). Dit was super fijn! De kinderen hebben allemaal een eigen Chromebook waar zij spelling en rekenen op maken. Ook voor andere vakken wordt hij gebruikt, bijvoorbeeld om verhalen te schrijven of om dingen op te zoeken die met thema te maken hebben. Met woordenschat wordt het afgewisseld. Het ziet er best wel grappig uit; al die 24 kinderen met koptelefoons op achter hun eigen Chromebook.

En dat is nog niet het enige nieuwe..! We hebben ook nieuw meubilair gekregen. Het is echt heel mooi en handig! Iedereen zit op dezelfde hoogte en de tafels zijn ook allemaal even hoog. Dat is super handig als we in groepjes werken. We zijn er heel erg blij mee!